CD Architect and Plextor and Taiyo Yuden and stupid

Discussion in 'Mastering' started by Hilary, Mar 22, 2008.

  1. Hilary

    Hilary Guest

    Here's what it's like to be stupid.

    I have some discs to make for some friends. So I ask around and what's the best burner, and people said "Plextor". I ask around what's the best discs and people say Taiyo Yuden. What's the best CD maker, CD Architect.

    So I buy all this stuff and it turns out that CD Architect doesn't recognize the Plextor PX800A which isn't even a Plextor product after all, and the TY discs aren't on the recommended media list for the drive and might not even be compatible.

    My whole life is like this.

    I've printed other TY discs with this drive in this machine so I think that end of it works, but is there a secret to making CD Architect and the Plextor work together?

    PS there is no new PX-800a firmware.

    PS I did what Sony said to do about flash drives.

    PS Sony was no help. They sent a canned message telling me to update the software which did nothing. They provided no further replies.

    H
     
  2. pr0gr4m

    pr0gr4m Well-Known Member

    Never EVER listen to what "people" say.
     
  3. Thomas W. Bethel

    Thomas W. Bethel Well-Known Member

    Actually you have the best combination available.

    Plextor Drive

    Taiyo Yuden discs

    CD Architect software

    Somewhere something is not correct within your computer.

    I would go to the Sony forum and search for "burner problems" I think you maybe missing some .dll or some other burning program is interfering with your burning. I would check/update the firmware in your Plextor drive as a start. Make sure you are not having communications problems with the drive (internal or external?) make sure the jumpers are correct if it is internal and if it is USB unplug and replug the drive to make sure that Windows recognizes the drive. See what other programs you have on your system that maybe for burning CDs and make sure they are not interfering with the burn process. I do know that Roxio sometimes takes control away from other programs and that NERO IN CD can be a problem for certain computers. You might want to look at this on the web http://forum.cubase.net/phpbb2/viewtopic.php?t=9253

    We are using exactly what you are using and have had NO problems burning CDs.

    Best of luck!
     
  4. TrilliumSound

    TrilliumSound Active Member

    This sounds like a software/OS issue. Did you install the plextor after or before CD Architect? I would definitely uninstall CD Architect, reboot the PC and the re-install CD Architect and check if it (CD Architect) now see the Plextor drive..

    Richard
     
  5. Space

    Space Well-Known Member

    Sometimes the order that hardware is placed on the ribbons can effect the performance of these items.
     
  6. RemyRAD

    RemyRAD Well-Known Member

    You might want to try to enable the selection under your options drop-down, preferences, menu, under CD settings, to " skip drive database; autodetect drive capabilities on startup" ?

    Try that
    Ms. Remy Ann David
     
  7. Thomas W. Bethel

    Thomas W. Bethel Well-Known Member

    On some of the newer computers you have to use Cable Select instead of Master Slave for your hard drive and burner. This is something that I found out the hard way a couple of months back. I think something is basically messed up with your computer hardware and or software and would suggest checking out both the hardware and the software since the combination you have is working very well here.

    Best of luck!

    NOTE...I posted this same message about 30 minutes ago, it showed up on the forum and then the next time I checked was gone....Moderators please note. Thanks!
     
  8. basilbowman

    basilbowman Guest

    As well, if you put the Burner as a standalone drive on it's own IDE channel, that is assuming you've got it mounted internally, that sometimes will do the trick, dunno why, as long as you've got the jumpers set correctly. If not, you might try picking up an external enclosure and trying to run it through USB, just be sure to keep your receipts!
     
  9. Hilary

    Hilary Guest

    Double super extra thanks, everybody.

    I'll try all the ideas I haven't tried yet and we'll see what we have. I found some old Iomega zip drive driver fragments in there as well, but I'm afraid to yank them out.
     
  10. Codemonkey

    Codemonkey Well-Known Member

    Thomas W Bethel:
    "NOTE...I posted this same message about 30 minutes ago, it showed up on the forum and then the next time I checked was gone....Moderators please note."

    Guess what, same has happened to me a while ago and several times.
    I made a fuss about this already though.
     
  11. Michael Fossenkemper

    Michael Fossenkemper Distinguished past mastering moderator Well-Known Member

    Chris has been tweeking the server over the last week so that probably has something to do with it. i'll mention it to him.
     

Share This Page