1. Register NOW and become part of this fantastic knowledge base forum! This message will go away once you have registered.

Problem with out of sync audio in Sonar 3 - Need help!

Discussion in 'Sonar' started by Trev76, Oct 14, 2004.

  1. Trev76

    Trev76 Guest

    I've just bought a new PC and am experiancing major problems with audio tracks going out of sync in Sonar 3 Producer Edition.

    What happens is: I record a guitar track along with Sonar's metronome. After that I record another track (lets say bass guitar) whilst playing along with the previous recorded guitar track. What happens is that around 15 secs into playback, the tracks go out of sync, and by 20-25 secs they're very obviously not in sync.

    My PC's specs:

    Dell PC
    Pentium 4 HT, 3.0ghz
    1gb ram
    1x 150gb SATA HDD (program drive)
    1x 40gb SATA HDD (audio drive)
    Soundblaster Live! 24-bit soundcard
    WinXP Home

    I've been using DAW's for a couple of years with no problems. My last system was a Pentium 2 500mhz PC with 128mb RAM. I used N-Track as my DAW software. After experiancing this problem with Sonar, I installed N-Track onto this new PC, and the problem existed there as well. I'm not too familiar with the technical side of things, so I'm totally stumped as to what is causing this and any suggestions/ideas would be *greatly* appreciated!

  2. thbears

    thbears Guest

    Is your system on the internet or are you using any antivirus/firewall program in the background. If so then turn them off. IE Zonealarm,Nortons, etc. They are constantly monitoring your system and when they do they interupt your CPU processing and that may put you out of sync. You might also run adaware to see if you have any spyware running in your system but it is best to not have your rig hooked up to the internet at all. I built 2 rigs and one is dedicated solely for my audio and video editing purposes.

Share This Page