1. Register NOW and become part of this fantastic knowledge base forum! This message will go away once you have registered.

quick! I got hum, TRS or unbalnaced

Discussion in 'Recording' started by nandoph8, Jan 10, 2005.

  1. nandoph8

    nandoph8 Active Member

    I get hum coming to my console when I turn on my MOTU interfaces. Everything is grounded. Could it be that I use some unbalanced cables? Should I use all balanced?
     
  2. jonyoung

    jonyoung Well-Known Member

    Balanced is always better for reducing RF or ground noise, but it sounds like you have a ground loop based on where you have your console and MOTU gear plugged in. Are you using any power conditioning? Try lifting the ground on the MOTU (temporarily) to see if it goes away. Best to get both items on the same circuit, preferrably a dedicated one with isolated ground. Good luck with it.
     
  3. neomystic

    neomystic Guest

    be sure to check your signal cable routing. Make sure all signal cables are routed away from power. Watch out for those roach box power supplies. They radiate 60 hz like they were designed for it. If any signal cord is within a foot of one of those I would move it.

    randy
     
  4. jonyoung

    jonyoung Well-Known Member

    Another trick is that if you can't effectively seperate signal lines from power lines, tape them to the floor at 90 degrees to each other, a variation of the "hum dance" that anyone who plays a Fender is intimately familiar with (myself included).
     

Share This Page