1. Register NOW and become part of this fantastic knowledge base forum! This message will go away once you have registered.

Sonar 7 sync issue

Discussion in 'Sonar' started by bulabula2007, May 4, 2008.

  1. bulabula2007

    bulabula2007 Guest

    Hello,

    I am trying to use Sonar 7 to record 2 guitar audio tracks - a very simple project. However, when I play the tracks back together, they drift out of sync with each other. It starts out sounding good, but as more time goes by they become more and more out of sync. Here are screen shots of the settings that I think may be relevant. Any help is much appreciated! Keep in mind I am a real newbie. If you need more info from me please ask and I will be happy to look. My computer settings are:

    OS: Windows XP Professional Version 2002 Service Pack 2
    Intel Core 2 CPU 6600 @ 2.40GHz
    2.00 GB of RAM
    Sound Card: Creative Sound Blaster Audigy SE

    sonar1.jpg
    sonar2.jpg
    sonar3.jpg
    sonar4.jpg
    sonar5.jpg
    sonar6.jpg
     
  2. Space

    Space Well-Known Member

    It's the sound card.

    Re-profile (the Wave Profiler button under the "General" tab) the card and let the settings stay, do not modify.

    It's the sound card.
     
  3. MrEase

    MrEase Active Member

    I agree with space, it is a problem with the soundcard. I have only heard this so I cannot verify but I understand that the SB Audigy cards do not sample directly at 44.1k but re-sample from 48k and this can lead to sync problems. If re-profiling the card does not help, try running at 48k.

    I would thoroughly recommend getting a soundcard aimed at the music studio market rather than the gaming market as I have often heard of problems with soundblasters. I do not see much sense in forking out several hundred dollars for software without also investing in appropriate hardware.

    Caveat: What I have said about soundblaster's is not based on my own experience. I haven't used a soundblaster for recording for well over a decade!
     
  4. bulabula2007

    bulabula2007 Guest

    Thanks for your responses. I tried the wave profiler but it didn't help. Then I tried it at 48K and also 22.05K and still had the same sync problems.

    If the issue is indeed the soundcard I would be willing to buy a new one. My range is $50-100, but would like to spend even less if it's possible to get a decent entry level soundcard that will not give me problems. Can you give me any recommendations?

    Bob
     
  5. Space

    Space Well-Known Member

    Lets just suppose for a minute it isn't the soundcard. When you ran the wave profiler, did you record some new tracks? Did you leave the settings as they were/default, or did you change them?

    These things matter.

    Link removed

    You may be able to tweak out your box and get something you can live with, I dunno.

    From were I sit, Sonar deserves a far better interface then a 15.00 game card.
    Any of the high quality software be it Sonar, Cubase, Vegas, et. al.

    A cheap sound card is like riding down the Interstate in your new Ford truck with nothing but dough nut tires on, imho :) You will have set backs.
     
  6. bulabula2007

    bulabula2007 Guest

    Yes I did record new tracks after I ran the wave profiler. I left the settings default and had sync issues.
     
  7. bulabula2007

    bulabula2007 Guest

    PreSonus FireBox

    I bought a PreSonus FireBox audio interface from somebody on eBay. I haven't gotten it yet, but hopefully this will solve my sync problems.
     
  8. bulabula2007

    bulabula2007 Guest

    The Firebox solved my problem, I no longer have sync issue :)
     

Share This Page