Focusrite 2i4 1st Gen : Senal SCM 660 not responding?

Saragas

Registered
Joined
Jun 19, 2020
Location
Vancouver Canada
Hello everyone!

I just stumbled upon this forum and wanted to just say that I have read through a lot of great articles and threads and got a lot of useful information just from the fantastic community. So thank you!

I do have an issue with my Focusriter 2i4 1st Gen that I got handed down from a friend of mine. I was excited to try it out with the Condenser Mic Senal SCM 660 Multi-Pattern but I am not getting any signal from the interface into my DAW that I can see (using Ableton Live Lite 10).

I just have the XLR plugged directly from Mic to input 2 on my focusrite and I've played with phantom power/Gain/Resetting my computer and plugging the mic in again. Still no signal and no response in ableton.

I do have a Cloudlifter CL-1 Mic Activator as well but i'm not sure if I need to use it for the interface as well.

If any of you have experience with this it would be great! I am hoping to record some covers and also try my hand at voice over work if possible with this setup. I have this all plugged into my PC which is a beast, Windows 10, Core i9 CPU with the specs to follow and PSU to power everything as well.

Many thanks to any ideas/help and questions are encouraged please! Thank you
 

bouldersound

Real guitars are for old people.
Well-Known Member
Joined
Jan 23, 2010
Location
Boulder, Colorado
I don't think the Cloudlifter will help. It might even block phantom power which the mic needs to operate. It's really for low output dynamic mics such as the Shure SM7B. Condensers tend to be higher output on their own anyway.

Generic setup advice:
Be sure you have the right driver installed for the interface and phantom on. You may have to select the Focusrite driver in a preferences or settings menu in Ableton. I don't know the specifics of that DAW. Then on the track itself you'll probably have to select the specific input from the interface. In some DAWs you have to create either a stereo or a mono track. If that's the case in Ableton, create a mono track or you'll end up with a stereo track with one blank channel.
 

Boswell

Moderator
Joined
Apr 19, 2006
Location
UK
You don't need the CL-1 signal booster for this condenser microphone. The CL-1 does not pass phantom power on to the microphone, so it's not going to work with anything other than dynamic microphones (moving coil or ribbon).

Check that (1) you are using an XLR-XLR cable and not an XLR-TRS jack cable, and (2) that you have phantom power switched on in your interface.
 
Top