Ceiling reflector/diffuser treatment project (Australia)

Discussion in 'Acoustics (Live Room, ISO Booths)' started by TrevorMag, Jan 10, 2015.

  1. TrevorMag

    TrevorMag Active Member

    Joined:
    May 20, 2006
    Location:
    Australia
    Home Page:
    Hi, here are a couple of pictures of my recent ceiling treatment project. My recording/rehearsal studio was too dead, and I decided to install some reflectors/diffusers to liven it up a bit.
    A full writeup, including some sound samples, is at www.cloneensemble.com/diffusers.htm.
    studioceiling1.jpg studioceiling2.jpg
     
    kmetal and Kurt Foster like this.
  2. Kurt Foster

    Kurt Foster Distinguished Member

    Joined:
    Jul 2, 2002
    Location:
    77 Sunset Lane.
    that looks really great! what did it cost to do it?
     
  3. pan60

    pan60 Active Member

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Home Page:
    sweet!
     
  4. Makzimia

    Makzimia Well-Known Member

    Joined:
    Aug 20, 2014
    Location:
    Falkirk, Scotland
    Home Page:
    Now, THAT's a ceiling! ;).
     
  5. TrevorMag

    TrevorMag Active Member

    Joined:
    May 20, 2006
    Location:
    Australia
    Home Page:
    Probably around the $1000 mark, in Aussie dollars. It was also very labour intensive, but for a summer vacation project, that's part of the point ;)
     
  6. kmetal

    kmetal Kyle P. Gushue Well-Known Member

    Joined:
    Jul 21, 2009
    Location:
    Boston, Massachusetts
    Home Page:
    Excellent! Is it all painted pine? How did you arrive at that pattern?
     
  7. TrevorMag

    TrevorMag Active Member

    Joined:
    May 20, 2006
    Location:
    Australia
    Home Page:
    At the outer level, each panel alternates between crosswise and lengthwise. Within each panel, the vertical reflector size (there are two sizes), their placement and spacing were random. Since the human brain is very bad at generating random patterns, I actually flipped a coin, choosing between a preset range of spacings. I avoided the risk of lots of multiples of the same spacing, due to the fact that the existing ceiling beam placements were far from regular (each panel is a different width, and all were out of square).
     
    kmetal likes this.

Share This Page