Cubase 4 phase invert

Discussion in 'Mixing' started by HaHallur, Aug 1, 2010.

  1. HaHallur

    HaHallur Active Member

    Joined:
    Dec 31, 2007
    Location:
    Iceland
    Hi, I have Cubase 4 Studio.

    I'm not really sure why this version is called studio because it does not have a built in phase inverter.
    My friend assured that studio version had everything I needed but he was wrong and I switched the pick-ups to kill zone mode and he is no more.

    Anyhow, I use SSL 4000 Channel plug-in alot, it has a phase inverter so i'm just wondering if that the same thing as using a Cubase built in phase inverter.
     
  2. HaHallur

    HaHallur Active Member

    Joined:
    Dec 31, 2007
    Location:
    Iceland
    Someone must know this, i'm recording drums soon, need to know so i can make further arrangements.
     
  3. JohnTodd

    JohnTodd Well-Known Member

    Joined:
    Mar 6, 2010
    Location:
    Standing right behind you!
    I use Cubase LE 4. On each wave file in the edit area, I can right click > process > Invert Phase, and it will re-render it quickly like that. Works every time.

    Keep in mind that you can select a whole bunch of waves at once and do it all in one command.

    I use it all the time when I record a lead vocal through a tube preamp and a ss preamp. The tube preamp flips phase so I must flip it back.

    Hope this helps!
     
  4. HaHallur

    HaHallur Active Member

    Joined:
    Dec 31, 2007
    Location:
    Iceland
    Thanks for the advice Mr. Todd, the problem with that method is that you aren't able to hear how it sound until you record :)

    But not to worry because I tested it out myself.

    I know that if you take the exactly same signal, double it, then invert phase on one of them, they should cancel each other out.
    I tested it using the SSL 4000 phase invert and it worked, so i answered my own question :D
     
  5. JohnTodd

    JohnTodd Well-Known Member

    Joined:
    Mar 6, 2010
    Location:
    Standing right behind you!
    I'm missing something here...you can flip phase back and forth all day after it is recorded. What am I missing here?
     

Share This Page