Sennheiser K6 not working with Phantom P.

Discussion in 'Microphones (live or studio)' started by JohnSLC, Mar 28, 2019.

  1. JohnSLC

    JohnSLC Active Member

    Joined:
    Mar 27, 2019
    Location:
    Utah
    Bought an ME66 capsule and the K6 power module was still attached when it arrived.
    I popped in a battery, and it worked great but heard hum, switched to phantom and got nothing but hum, no signal.
    I know about the screw grounding issue, and fixed the hum right away, now battery is crisp and phantom is just silent. Swapped out for my other K6, and the ME66 worked on both battery and phantom power, so I know it's this used K6.

    Before i request a quote from Sennheiser service, has anyone seen this and have a solution/suggestion I can look into?
     
  2. paulears

    paulears Well-Known Member

    Joined:
    Feb 7, 2014
    Location:
    Lowestoft - UK
    Home Page:
    As you had to fiddle to get hum free, I wonder if the old owner never had phantom and used the battery and maybe fiddled with the wiring - turning it unbalanced, maybe shorting 2 or 3 down to 1? This wouldn't matter on battery but would kill phantom? Pop a meter between 1 and 2, then 1 and 3 on the ohms setting and see if they are the same. If it's been messed with, one will be a short.
     
  3. cyrano

    cyrano Active Member

    Joined:
    Feb 4, 2018
    Location:
    Brussels
    What's providing the phantom power?

    If it's a USB powered interface, the voltage could be caving in.
     
  4. JohnSLC

    JohnSLC Active Member

    Joined:
    Mar 27, 2019
    Location:
    Utah
    The phantom power is coming from a zoom H6, which is working fine with my other k6 module.

    I went ahead and gave it a thorough cleaning and brighten up all the contacts and that's when I noticed that the number one pin of the XLR connection was loose and if I cheated the XLR cable towards that pin the phantom power would kick in.

    I don't see how to get to the XLR connection without removing other solder points on the circuit board so I'm leaning towards trying to get it serviced
     
  5. paulears

    paulears Well-Known Member

    Joined:
    Feb 7, 2014
    Location:
    Lowestoft - UK
    Home Page:
    The pin 1 on the mic preamp, or on the zoom?
     
  6. JohnSLC

    JohnSLC Active Member

    Joined:
    Mar 27, 2019
    Location:
    Utah
    On the mic
     
  7. paulears

    paulears Well-Known Member

    Joined:
    Feb 7, 2014
    Location:
    Lowestoft - UK
    Home Page:
    There are quite a few posts about disassembling these on the net to cure the common screw-case joint grounding issue, and the PCB is quite easy to get at - 5 mins with a soldering iron can cure this I'm certain.
     
  8. JohnSLC

    JohnSLC Active Member

    Joined:
    Mar 27, 2019
    Location:
    Utah
    I suppose its worth a shot. Thanks
     
  9. paulears

    paulears Well-Known Member

    Joined:
    Feb 7, 2014
    Location:
    Lowestoft - UK
    Home Page:
    Well, you n' really make it worse? Seriously though, the pcb is pretty easy to access, and the likely problem will be a simply dry joint which goes low resistance when you put pressure on it, going hi-res when you take the pressure off. These kinds of faults are the simplest to fix normally.
     
    pcrecord likes this.

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice