Skip to main content
Community forums, blogs, song critique, press & more...

Strange Crackling Noises

So I recently got a new computer and installed all the same equipment onto this superior computer, however I have been recording issues. I keep running into a strange cracking noise that appears randomly in my audio, its not from any outside sources and I turned off my anti-virus and has not worked. When testing this issue i have to keep recording for around 3-5 minutes until I hear it. Ive constantly had to stop recording to check my audio to rerecord things because of the ear hurting audio. Here's a video with said audio issue.

It happens in the video at o:26 and seems to have a pattern to it, it always makes the same clicking sound

Comments

Profile picture for user kmetal

kmetal Fri, 05/27/2016 - 03:05

Sean G, post: 438665, member: 49362 wrote: Is it a laptop we are talking about here or a desktop PC?

You could very well be on to something right there. I didn't even put together that he switched computers, I was so focused on the cable.

Profile picture for user Keith Johnson

Keith Johnson Fri, 05/27/2016 - 03:31

Worth running a DPC check on the new machine if it's a laptop....could be a driver conflict...I had an issue with the ACPI driver on an Acer laptop doing similar things....

Profile picture for user Sean G

Sean G Fri, 05/27/2016 - 03:40

Also worth noting, in another thread recently, @Boswell raised the fact that DC power supplies on laptops can cause issues with audio quality during the recording process.

If you are using a laptop, try recording without the power supply plugged in, relying on battery power for the test.

If the problem does not persist you know it was the power supply, as Boswell found out and shared in the post from the other thread below.

Boswell, post: 438367, member: 29034 wrote: Makzimia's correct - the outputs will sound identical, providing everything else that could make them sound different does not do so.

I helped a friend-of-a-friend recently who was transferring his mix setup from a desktop computer to a super new laptop. The software transfer had gone well, and his USB interface plugged into the laptop without problems, but he wasn't happy with the sound from his monitors compared with how it used to be. Before going there and hearing it, I had assumed this was going to be some sort of latency and/or buffer size problem, but no, on hearing it, the sound was "fluffy" and had an indiscernible background to it. I thought for a few moments, then did the simple thing of pulling the d.c. power connector out of the laptop while it was playing. Instantly, the sound recovered to how it had been from the desktop. I left the poor guy struggling on the internet to find a "professional" power supply for his laptop to replace the cheap, noisy POC it had been delivered with.

Beware!

Profile picture for user DonnyThompson

DonnyThompson Sat, 05/07/2016 - 11:43

It could be any number of things - possibly dirt in a pot, dicey electric, or RAM buffer settings on your PC's/DAW's audio settings.

It would help us if you would be more specific as to the gear you are using, along with your current audio engine's settings.

MisterSkids Sat, 05/07/2016 - 12:00

DonnyThompson, post: 438392, member: 46114 wrote: It could be any number of things - possibly dirt in a pot, dicey electric, or RAM buffer settings on your PC's/DAW's audio settings.

It would help us if you would be more specific as to the gear you are using, along with your current audio engine's settings.

I thought that it would show what i had for equipment but never mind. Im using a Snowball iCE Microphone with audacity as my main audio recording. I've used the microphone by itself and it seems that it has no problems by itself with other things like skype calling, it seems to stem from Audacity I think. Im not sure how to check the audios engine settings, im not that fluent with the program

Profile picture for user Sean G

Sean G Sat, 05/07/2016 - 18:44

Have you tried click and pop removal techniques found here ?

It may be a way to clean up the track you already have recorded if you need to keep it.

You should also find at that same link a tutorial to adjust your buffer settings in Audacity , I'd also check the PCs' buffer settings while you are at it as Donny has suggested above. ;)

http://manual.audacityteam.org/man/recording_preferences.html

Another option is to download ASIO4All driver found [[url=http://[/URL]="http://www.asio4all.com/"]here[/]="http://www.asio4all.com/"]here[/]

Profile picture for user dvdhawk

dvdhawk Sat, 05/07/2016 - 20:16

I've heard a similar sound once when there was conflict between two pieces of equipment - in terms of which unit was providing the system clock. They were connected via Lightpipe and one was set as the master, the other the slave, in what seemed like the logical order. It was not happy until the opposite device was set as the unit providing the system clock.

The Snowball operates at 44.1kHz/16-bit.

Does that mean the user is limited to the same settings in the DAW session? I've never used a USB mic, so I don't have any idea if the USB audio device is in any way bound to the computer's audio settings, or how they interact with the DAW. I'm asking. In any case, I'd check the sample-rate, and bit-rate.

Profile picture for user miyaru

miyaru Sun, 05/08/2016 - 07:23

Before I can help you:

* what MOBO/CPU/RAM
* what OS/version (example win7/64 ultimate)
* what audio drivers
*How much buffersize for your audio driver
* what audio interfaces

Without these, no one can help I guess........

Robin.

MisterSkids Mon, 05/09/2016 - 10:57

Im not sure how to find out the buffersize, whats an audio interface or what kind of drivers I got. Im really new to this. I can say that I have the standard windows 10 version 1511, and Ram 8 GB, 3.20 GHz CPU

Profile picture for user dvdhawk

dvdhawk Mon, 05/09/2016 - 13:42

Your mic apparently is compatible with the computer and Skype's default, so since you have to start somewhere - start with Audacity. Sean provided you with a great link to an online manual with everything you need to know about finding your "Recording" and "Quality" preferences in Audacity.

MisterSkids Tue, 05/10/2016 - 11:17

dvdhawk, post: 438422, member: 36047 wrote: Your mic apparently is compatible with the computer and Skype's default, so since you have to start somewhere - start with Audacity. Sean provided you with a great link to an online manual with everything you need to know about finding your "Recording" and "Quality" preferences in Audacity.

Unfortunately I tried this and didnt even silence them in the slightest

Profile picture for user DonnyThompson

DonnyThompson Tue, 05/10/2016 - 13:13

With analog devices, most of the time, "crackles" and "static" will emanate from dicey cables, or dirty pots. Things get different with digital though, where a computer is introduced into the equation, and you're dealing with drivers, potential conflicts, software.

Have you visited the website for your mic/audio interface and made sure that all the drivers are up to date - or that there isn't possibly a patch/bug fix for Audacity in particular?

Have you contacted the manufacturer of your mic and requested tech support?

Have you tried Asio4All as the audio driver?

No one here minds helping you, but you have to do your part, too.

Profile picture for user Sean G

Sean G Tue, 05/10/2016 - 18:03

You have to use a process of elimination to solve the issue.

For starters, I'd download Asio4All as both Donny and I have suggested. This is a universal driver for audio which is more stable than most system based drivers.

Click on this link and follow the steps to download it to install. ----> http://www.asio4all.com/

Your system should detect Asio4All automatically when you open Audacity so you do not have to do anything but download it.

Once you have installed Asio4All try a test run recording as you would record under your normal conditions.

Does the problem persist ?...if no then it was your driver. If yes then we know its something else that needs addressing.

This is the first step to try to resolve the issue. Report back once you have downloaded Asio4All and share the result.

MisterSkids Sun, 05/22/2016 - 12:22

Ive tried installing asio4all and after installing it seems that it did not work, there are still crackles in the audio. Though I dont know, I think asio isnt installing correctly somehow

Profile picture for user dvdhawk

dvdhawk Tue, 05/24/2016 - 12:23

Have you tried a different USB cable? Now that there are numerous USB standards, you may not be able to use just any old USB cable.

With the first generation ProTools/Focusrite MBox, (back when there was only 1 USB protocol) I would get hellacious snapping and digital noise when I used a particular USB cable. It started out working perfectly, then several minutes in it started hammering away with one spike after another in the waveform - until it became a useless brick wall of spikes. The USB cable was from a new Sony digital audio interface I'd bought and brand new and in perfectly good condition. It was only about 3ft. long and had a ferrite choke on the cable - which theoretically should reduce noise if anything. I can't think of anything to correlate the noise spikes to the choke electro-mechanically, but that cable absolutely turned out to be the cause. The cable worked fine in other applications, the MBox worked perfectly well with any other USB cable.

In my case it was a 2nd or 3rd-level redundant recording chain at a live show, so it didn't ruin my day. The resulting recording would have been absolutely useless though, so I was glad I had back-up.

x