Skip to main content

Wavelab 4 drop outs

Member for

15 years 10 months
I am not sure where this problem really lays but lately a when recording some streaming music off the web with Wavelab there are dropouts occurring. Here is a waveform screenshot to give a better idea

 
It is happening at random intervals but quite frequently.
For years Wavelab had been working flawlessly up until the PC got hot one night due to a cooling issue.
I have done alternate recordings with Audacity to compare and most of the time it does fine with no dropouts.
Wavelab is a much better program I still use 4 because it was originally loaded on this PC .
The in-studio PC has the latest great version installed along with C5 but that one stays offline from the internet.
Any ideas ?
Attached files

Comments

Member for

16 years 2 months

RemyRAD Sat, 05/12/2012 - 00:14
This looks like a buffer setting issue. The buffers can be set in the preferences of the software. There is no one magical setting. You have to experiment. It's not the software at fault it's an operator and setup error. So you may need to increase or decrease the buffers in the software. Higher buffers generally relate to higher latency. Buffers that are too low can cause these types of dropouts to occur. Especially when monitoring multiple tracks out of the same device the microphone is plugged into. Strange but true.

Waveblab is a wonderful program.
Mx. Remy Ann David

Member for

15 years 7 months

Boswell Mon, 05/14/2012 - 05:03
sturoc, post: 389433 wrote: ...For years Wavelab had been working flawlessly up until the PC got hot one night due to a cooling issue...
Could it be that you have a multi-processor CPU and that your overheat episode caused one or more of the processors to go defective, leaving a single processor to handle all the tasks? Check with the "Resource Monitor" under the "Performance" tab in Windows "Task Manager".

Member for

15 years 10 months

sturoc Tue, 05/15/2012 - 19:38
It's a Pentium D dual core. Thx Remy, I did increase the buffer size in Wavelab It seems to have solved the issue for now.
But I wanna stress the cpu more and see i.e. record streaming audio, run a you tube vid and another application.

Boswell: what am I looking for as far as the Performance window in Task Manager?

Member for

15 years 7 months

Boswell Wed, 05/16/2012 - 02:39
sturoc, post: 389672 wrote: Boswell: what am I looking for as far as the Performance window in Task Manager?
In Windows 7 Task manager, the Performance tab has a click box at the bottom labelled "Resource Monitor". The "CPU" tab of Resource Monitor has separate load graphs for each processor in a multi-processor CPU, and from that, you can see how the computing load is being distributed around the available processors.

Member for

15 years 10 months

sturoc Wed, 05/16/2012 - 06:31
 
My Task Manager as pictured in action while Wavelab was loading a 60 minute mp3 file while PC is online.
Note the CPU usage vertical bar and History horizontal graph
The usage seems to have two vertical bars but the levels are in unison whenever it is reading usage. Linear graph only has the one line.
For a Pent D which is supposedly a dual core cpu is this an accurate display ?
Attached files

Member for

16 years 2 months

RemyRAD Fri, 05/18/2012 - 21:33
Even a Pentium D, in windows XP task manager will show the dual CPU. It makes me think that in your BIOS, you do not have dual CPU enabled? Without having that enabled in the BIOS, your Pentium D will show as a single CPU. So this may in fact be a BIOS setting that is not enabled? Check your BIOS

I've had this problem before myself and after myself LOL
Mx. Remy Ann David

Tags

x